Viata de cuplu

Conform unei conceptii mai vechi, luarea deciziei de a intemeia o familie era prea dificila pentru a si-o asuma numai tinerii, motiv pentru care, adesea interveneau parintii si chiar rudele.
In societatea moderna, majoritatea tinerilor nu mai accepta interventia parintilor, iar criteriile formarii cuplului sunt diferite. Tinerii casatoriti nu se mai grabesc sa aiba copii. Inainte de acest pas, ei urmaresc sa-si asigure o situatie materiala cat mai stabila. Pe primul plan sunt situate iubirea, intelegerea, armonia in cuplu si crearea unor conditii optime de convietuire. Satisfactia sexuala poate fi obtinuta si in afara cuplului, dar prietenia sau iubirea sunt mai greu de obtinut.
Conform evolutiei societatii, modificarea statutului femeilor a contribuit la schimbarea motivelor si argumentelor care stau la baza constituirii cuplului. Majoritatea femeilor nu mai accepta statutul de casnica si de supusa sexual.
Ele pretind iubire, prietenie, respect, intelegere si sprijin in realizarea profesionala. Astfel, barbatii nu mai sunt singurii sustinatori materiali ai cuplului, o parte revenindu-i si femeii.
De aceea, grijile casnice vor fi impartite echitabil intre cei doi. Toate acestea duc la participarea echilibrata a celor doi parteneri in luarea deciziilor majore din cadrul cuplului.
Exista barbati care inca nu inteleg noul mecanism de formare a unui cuplu.
Desi partenera munceste acelasi numar de ore ca si barbatul, el pretinde in continuare ca ea sa rezolve toate problemele casnice, inclusiv educarea copiilor.
Sunt uneori uluiti atunci cand femeia vrea sa se desparta, neizbutind sa inteleaga ce o nemultumeste.
Cuplul modern se bazeaza pe dragoste, pe o companie agreabila si pe sustinere reciproca, atat in intimitate cat si in planul realizarii profesionale.
Urmand toate aceste considerente, vor fi tot mai putine cauzele care sa faca un cuplu vulnerabil.
Atat femeia cat si barbatul, in cazul in care doresc sa mentina relatia, trebuie sa se gandeasca cat mai mult posibil la perechea sa, dar nu numai din punct de vedere erotic.
Acest mod de abordare a vietii in doi incita creativitatea si initiativa, ceea ce va proteja cuplul de rutina, de plictiseala, va preveni insatisfactia psihica si sexuala.
In cuplul modern, partenerii vor sa aiba libertatea optiunii si a deciziei.
Uneori, pornesc alaturi cu speranta ca implinirile personale se vor realiza prin intermediul celuilalt, ceea ce da o anumita vulnerabilitate si instabilitate cuplului.
De asemenea, cand intr-un cuplu se pune prea mare accent pe propria personalitate si pe propriile nevoi, nu se va atinge acel numitor comun care face posibila convietuirea armonioasa.
Trainicia cuplului este posibila doar atunci cand se invata placerea de a face placere, ceea ce creaza relatiei o anumita solidaritate, dar si atunci cand se urmareste un anumit grad de securitate sociala si economica.
O astfel de gandire dovedeste maturitatea partenerilor.
Numai intr-un cuplu stabil femeia si barbatul isi pot dovedi competentele, se poate descoperi fiecare pe sine, chiar daca drumul in doi nu este tocmai neted, ci, adesea, presarat cu insatisfactii.
Daca acele insatisfactii sunt analizate cu calm de ambii parteneri, chiar alternand dialogul cu negocierea, dar fara santajul afectiv care degradeaza relatiile, in timp, se poate ajunge la rezolvarea problemelor fara a prejudicia personalitatea nici unuia dintre cei doi.
Atunci cand numai unul dintre parteneri este cel care se straduieste sa diminueze actele comportamentale negative, durabilitatea cuplului este indoielnica. In timp, se instaleaza distantarea psihica si incapacitatea de comunicare.
Cand trebuintele dintr-un cuplu nu-i satisfac pe ambii parteneri, cuplul este nefunctional.
Astfel de situatii apar in cuplurile in care unul dintre cei doi vrea sa domine.
Cele mai echilibrate cupluri sunt acelea unde partenerii sunt mai bine informati, mai educati, dispun de un anumit grad de cultura si au un nivel superior de intelegere.
Echilibru, psiholog Mihail Jianu

Leave a Reply