STILURI DE GANDIRE NESANATOASE

Filtrarea: Consideri aspectele negative ale unei situatii si le amplifici, lasand pe dinafara aspectele pozitive ale aceleiasi situatii.
Gandirea polarizata: Lucrurile sunt albe sau negre, bune sau proaste. Daca nu esti perfect, atunci esti un ratat. Nu exista cale de mijloc
Generalizarea: Tragi o concluzie generala plecand de la un incident sau de la o informatie. Daca ceva negativ ti s-a intamplat atunci se va intampla la fel si data viitoare.
Citirea gandurilor: Fara ca ei sa iti spuna, tu stii deja ce gandesc si ce simt ceilalti, precum si de ce se comporta asa cum o fac. Stii chiar si cum te privesc oamenii si ce cred despre tine.
Catastrofarea: Te astepti la ceva dezastruos. Ai auzit sau citit despre ceva negativ intamplat cuiva si imediat incepi sa te gandesti “daca mi se va intampla si mie asta?” “daca va urma o tragedie?” “daca si eu sufar de asta?”
Personalizarea: Crezi ca tot ce fac si spun ceilalti are cumva o legatura cu tine sau se refera la persoana ta. Te compari des cu ceilalti incercand sa vezi unde te situezi: cine e mai bun, mai frumos, mai inteligent, mai reusit dintre voi?
Eroarea controlului: Daca te consideri controlat de factori externi, atunci esti o victima a sortii, o persoana neputincioasa, nu poti schimba nimic, puterea este intotdeauna la altii. Daca consideri ca cea mai mare parte din control vine din tine, esti supra-responsabil dar si vinovat de actiunile celorlalti, de cum se simt cei din jur, porti poverile tuturor si fericirea altora depinde in primul rand de tine.
Eroarea dreptatii: Tu stii cel mai bine ce este bine, dar ceilalti nu te asculta sau nu sunt de acord cu tine. Simti resentimente si frustrare pentru ca ceilalti nu vad lucrurile asa cum le vezi tu, adica corect.
Invinovatirea: Ceilalti oameni sunt vinovati pentru ce merge prost in viata ta, ei sunt responsabili pentru cum te simti, pentru nefericirea ta, pentru situatia in care te aflii. La polul opus, tu esti vinovat pentru toate.
Asa trebuie: Ai o lista interna pentru cum ar trebui sa fie facute lucrurile, lista pe care ceilalti ar trebui sa o urmeze, in caz contrar, te enervezi . Persoanele care incalca aceste reguli te infurie, iar daca tu esti nevoit sa le incalci, te simti vinovat si esti furios pe tine.
Rationalizarea emotiilor: Ceea ce simti este automat adevarat. Daca te simti prost, plictisitor si neimportant, asta inseamna ca esti prost si plictisitor si neimportant.
Eroarea schimbarii: Te astepti ca ceilalti sa se schimbe astfel incat sa se muleze pe ceea ce iti doresti tu, pentru asta apelezi la insistenta, presiune si coercitie. Trebuie cumva sa ii schimbi pe ceilalti deoarece doar asa vei putea fi multumit, fericirea ta depinde in exclusivitate de ce fac ceilalti.
Etichetarea globala: Una sau doua trasaturi definesc o persoana per total. El este un alcoolic. Ea este o corporatista.
Eu trebuie sa am dreptate!: Incerci sa demonstrezi constant si sa arati ca ai dreptate si ca opiniile tale sunt valide. Este exclus sa gresesti asa ca prin justificari, exemple si argumentari depui eforturi considerabile sa le arati celorlalti ca ei se insala.
Eroarea Recompensei Divine: Speri ca intr-o zi tot sacrificiul tau si negarea propriilor nevoi sa iti aduca acea binemeritata recompensa deoarece cineva undeva tine scorul si vede ca esti mai bun ca ceilalti. Daca recompensa pe care o astepti nu vine, esti amarat si iritat ca nu ai primit ce ti se cuvenea.