Schimbam si evoluam personal in sens pozitiv

Nu poti schimba o situatie sau o circumstanta, atata timp cat te afli intr-un proces de rezistenta la aceasta. Nu poti imbratisa ceva nou, pana cand nu dai drumul la ceva vechi, fie ca este vorba de un comportament, fie ca este vorba de oameni sau fie ca este vorba de tine insuti. Sa nu ma intelegeti gresit, nu spun ca ar trebui sa renuntati la tot, sa aruncati in vant tot ce ati acumulat in viata voastra de pana atunci, sa stati linistiti si sa priviti nepasatori, cum trece viata si oamenii pe langa voi. Nicidecum! Opusul controlului, despre care vorbim aici, nu este lenea si apatia. Opusul controlului este acceptarea. Asa ca incearca sa faci pace cu tine insuti, cu viata ta. Accepta-te asa cum esti acum, in prezent, chiar daca iti este greu sa faci asta si accepta lumea asa cum este ea. Nu spun ca nu trebuie sa aveti standarde, teluri sau sperante, cu totii avem, insa important este sa nu lasam controlul sa ne “orbeasca” decizia de a ne schimba in mai bine. Controlul este o iluzie, elibereaza-te de acesta si porneste schimbarea. Schimbarea este o decizie instantanee, ori o faci, ori nu se mai intampla niciodata sau se intampla cand poate este prea tarziu. Oamenii nu se asteapta ca schimbarea sa fie usoara si rapida, ei spun ca se afla intr-un proces al schimbarii, de fapt se afla intr-un proces de rezistenta la schimbare.
In incheiere va aduc in atentie o serie de intrebari pe care ar trebui sa vi le adresati pentru a reflecta daca rezistenta la schimbare este cu mult peste nivelul de reactie normal atunci cand invatam ceva nou.
1. Nu sunt de acord cu schimbarea in interiorul meu si nici nu vorbesc despre asta?
2. Petrec timp gandindu-ma mai mult ca schimbarea este o idee rea, decat una buna si necesara?
3. Ma intreb la ce este buna schimbarea si incerc sa aduc argumente contra doar pentru a pastra controlul asupra perceptiei formate?
4. Ignor cererile de a schimba un comportament si ca sa nu promit, incerc. Acest cuvant dandu-mi ocazia sa ma sustrag schimbarii oricand daca aceasta imi devine incomoda.
5. Nu are rost sa fac diferit cand asa cum am facut pana acum, imi este mult mai la indemana si nici nu trebuie sa ma concentrez prea mult pentru asta.
Lista poate continua, cert este ca rezistenta este buna in multe situatii in viata dar nu si in cazul schimbarii. Fie ca este vorba de job, de familie, de prieteni, rezistenta la schimbare nu este benefica, aceasta nu te va ajuta decat sa fii etichetat ca pe cineva care incetineste lucrurile si nu ca pe o persoana activa.
Schimbarea nu este o dorinta, schimbarea este o hotarare!Pentru cei ce vor sa evolueze, ii astept la cursul de autocunoastere. Pentru programari: 0740569040. Echilibru, psiholog Mihail Jianu.