Sa fie oare „doar” prietenie sau ceva mai mult?

Fara indoiala, infidelitatea este una din cauzele importante care duc la destramarea unui cuplu.
Daca nu te-ai confruntat niciodata cu aceasta problema, poti considera ca te numeri printre norocosi. Daca ai trecut insa printr-o astfel de experienta, ti-ai dat seama probabil de impactul dezastruos pe care il are asupra psihicului tau si de modul negativ in care iti influenteaza viata.
Chiar si celor implicati intr-o relatie stabila li se intampla sa cunoasca la un moment dat o persoana de sex opus de care se simt atrasi.
Intre cei doi se infiripa o idila si, desi in sinea lor simt ca noua relatia tinde spre altceva, multi se amagesc spunandu-si ca intre ei si acea persoana nu exista altceva decat prietenie.
In loc sa va amagiti, inainte de a va implica intr-o „idila”, v-as propune sa analizati mai intai la ce sunteti dispusi sa renuntati. Trebuie sa constientizati faptul ca este posibil sa va pierdeti partenerul, cinstea, reputatia, linistea sufleteasca.
Relatia de prietenie cu o persoana de sex opus poate fi valabila in unele cazuri.
Sunt sigur ca fiecare dintre noi a avut la un moment dat un bun prieten de sex opus, dar in timp, aceasta relatie de prietenie cu persoane de sex opus se transforma in ceva mai mult.
Treptat, relatia de prietenie devine mult prea deschisa si presupune mai multa incredere, mai multa apropiere.
Daca idila este una de lunga durata, constiinta celui care inseala va avea de suferit si va deveni foarte abil in a insela aparentele.
Rand pe rand incepi sa-i impartasesti diverse lucruri intime, conversatia merge tot mai mult in aceasta directie, mai ales cand iti dai seama ce mult va potriviti, cate coincidente apar in viata voastra.
Acest lucru are tendinta sa scoata in evidenta diferentele dintre tine si persoana cu care ai o relatie stabila si lasa impresia ca impreuna cu noua persoana careia ii acorzi toata atentia te intelegi in toate, in vreme ce cu partenerul nu te mai intelegi in nici o directie.
Apoi, din pricina puternicei compatibilitati sau a atractiei fizice, in multe cazuri se intampla inevitabilul: iubirea la care nu intentionai sa ajungi pur si simplu s-a instaurat.
Din pacate negarea initiala a acestei atractii are rezultate catrastofale.
Intalnirea accidentala la cafenea sau la barul preferat, intalnirea privirilor, trecerea unul pe langa celalalt cu o usoara atingere, strangerile de mana mai apasate ca de obicei – toate acestea si multe alte indicii si semnale nu trebuie ignorate.
Oricine are putin spirit de observatie isi da seama ca doua persoane se simt atrase una de cealalta.
Cand se intampla acest lucru, in loc sa ne prefacem ca nu este asa, cel mai bine este sa recunoastem cinstit ce s-a intamplat, sa ne amintim de respectul si increderea pe care o datoram partenerului si sa constientizam ca nu exista flirturi inofensive.
In loc sa apelati la o justificare banala, e mai bine sa aveti curajul sa va asumati raspunderea morala in momentul in care va dati seama de pericol: puneti frana, dati inapoi si evitati cu grija orice gest riscant.
Adesea, barbatii si femeile care au aventuri, se indragostesc si sfarsesc prin a rupe relatia initiala spunand „pur si simplu s-a intamplat”.
Aceasta explicatie este falsa pentru ca nimic nu este intamplator. Cu totii stiti prea bine ce se intampla inca din momentul in care apare atractia sexuala.
Aceea este clipa in care, daca esti implicat in alta relatie afectiva, daca ai jurat credinta altcuiva si dai dovada de integritate, te retragi.
O relatie sexuala extraconjugala ne poate face poate fericiti pentru scurt timp, dar in final ne poate aduce mai mult necazuri decat impliniri.
Din pacate, multi dintre noi ne dam seama ce am pierdut abia atunci cand nu mai exista cale de intoarcere.
Echilibru, psiholog Mihail Jianu.

Leave a Reply