Relatii (ne)sanatoase!

Auzim deseori, povesti despre relatii nesanatoase, despre oameni pentru care a oferi o data, de doua ori, de trei ori nu este de ajuns. Cand oferi si iar oferi si oferi si mai mult, este pentru ca niciodata nu consideri ca ai facut suficient, vrei sa ajungi intr-un punct critic in care persoana cealalta sa-ti intoarca “investitia”. Cand acest lucru nu se intampla te simti ranit, nevalidat si dezamagit de propria persoana, te invinovatesti pentru toate datile cand ai oferit si nu ai primit nimic inapoi.
Sa nu intelegem ca a oferi este ceva rau, departe de a fi adevarat, este rau atunci cand faci acest lucru, pentru a pastra oameni langa tine, pentru a obtine atentia acestora asupra ta, pentru a-i controla crezand ca daca le oferi mereu, ei iti vor fi datori pe viata…Daca faci asta, vei ajunge intr-o zi, sa realizezi ca ai devenit o persoana care ofera prea mult, in situatii gresite sau unor oameni nepotriviti si ca tot ce faci si ai facut a fost luat “for granted”, ca ai ajuns un “pres” pe care se sterg si s-au sters toti. Ajungi sa te simti vinovat pentru ca nu ai stiut sa zici “NU” cand trebuia. De multe ori acestor oameni le este frica sa se opreasca din oferit intrucat au impresia ca nu vor mai detine “controlul/puterea”. Acestia se valorizeaza in functie de cat de multe pot face pentru semenii lor, si nu pentru cat de multe pot face pentru ei insisi sau pentru calitatile lor, pentru caracteristicile sau valori lor. Si haideti sa fim sincer, daca oferim si oferim si iar oferim, unor persoane pe care abia le-am cunoscut sau relatia nu este una foarte avansata, cand mai avem timp sa vedem capacitatea acestora de a oferi inapoi sau ce fel de oameni sunt. De multe ori vedem persoane care declara ca adora ideea de a fi indragostite sau persoane focusate, intr-o relatie, pe ideea casatoriei si fac tot posibilul ca sa se ajunga acolo; persoane focusate sa construiasca nu stiu ce “viitor” impreuna cu partenerul(a) etc, de cele mai multe ori acestea nu observa faptul ca cealalta persoana implicata nu se mai afla in “barca” de mult timp. La final se simt abandonate, triste si pline de regrete. Le auzim spunand replici precum: “I-am dat 10 ani din viata; I-am dat toata tineretea mea; I-am dat tot ce si-a dorit, nu inteleg de ce a plecat etc…” Genul acesta de persoane sunt flamande dupa afectiune, dragoste, atentie, dar nu din partea propriei persoane, ci din partea celorlalti. Lucru total gresit!
Cel mai valoros dar pe care ti-l poti face tie, este acela de a te aprecia pentru tot ceea ce faci pentru tine, ceea ce esti, pentru a te iubi si admira, pentru a te increde in tine, pentru ca daca tu nu stii sa-ti oferi tie insuti, de ce astepti sa iti ofere altcineva ceea ce tu singur nu poti sa-ti oferi. O sa ne intrebam cand ne dam seama ca oferim in exces? Ei bine cand realizam ca ne-am pierdut respectul fata de propria persoana si demnitatea. Ca sa nu ajungem aici, este bine sa dam sansa celorlalti sa ofere la randul lor, reducand din modul nostru excesiv de a oferi, astfel incat relatia sa devina reciproca si balanta corect echilibrata. Cerul nu se va prabusi daca vei renunta sa mai oferi atat de mult, unor oameni pe care poate abia ii cunosti sau nu ii cunosti deloc.
Tu ce crezi despre tine? Oferi prea mult? Primesti prea mult? Primesti si Oferi inapoi la randul tau? Oferi si Primesti in egala masura?
Nu fi “Mos Craciun” tot timpul anului, 24/24!
Fii tu insuti! Ofera-ti in primul rand, dreptul de a-ti da tie ceea ce vrei sa le dai celorlalti! Invata sa oferi corect si ECHILUBRAT! Echilibru, psiholog Mihail Jianu.