Puterea celor 3 Cuvinte

Sunt trei cuvinte in orice limba care reprezinta cadrul de baza al imaginii de sine, al conceptului de sine. Cum le folositi zi de zi, va pot determina cursul vietii voastre.
Primul dintre acestea este “EU”, care te reprezinta simplu pe tine. Al doilea cuvant special este “SUNT”, acesta reprezinta credintele tale despre cine esti in prezent. Si ultimul, dar nu mai putin important este “POT”, care reprezinta increderea pe care o ai in fortele tale, credinta ta despre cat de capabil esti sa realizezi lucruri viitoare.
Cand pui agentul “EU” alaturi de credinta “SUNT” si “EU” alaturi de “POT”, ceea ce urmeaza dupa aceste statementuri sau se insereaza intre ele, creaza un set de asocieri de sine, care formeaza fundatia identitatii tale prezente, cine esti si cine o sa devii tu. Cu alte cuvinte, aceste afirmatii ale tale iti creaza formarea unui tablou mental a felului in care tu te vezi pe tine.
Spre exemplu: “EU si SUNT” – Eu nu ajung niciodata la timp. Eu nu sunt bun de nimic. Eu sunt inadaptat social. Eu sunt neglijent. Eu sunt un nimic. Eu sunt destept. Eu sunt o persoana buna. Eu sunt capabil.
Pe de alta parte: “EU si POT” – Eu nu pot sa slabesc. Eu nu pot sa fac economii. Eu nu pot sa ma concentrez. Eu pot sa duc lucrurile la bun sfarsit. Eu pot sa imi imbunatatesc relatiile cu ceilalti. Eu pot sa imi gasesc un job mai bun. Eu pot sa imi fac noi prieteni. Eu pot sa fac alegeri sanatoase.
Neurostiinta a aratat de ce motivul acestor afirmatii este atat de puternic. Mai exact, aceasta spune ca aceste asocieri personale ne influenteaza comportamentele. Etichetandu-te pe tine ca o persona cu capacitati limitate, iti poate afecta performanta in munca, randamentul tau de zi cu zi. Acest lucru se intampla intrucat creierul tau, genereaza confirmari eronate despre propria persoana, insemnand ca tu vei gandi acea afirmatie ca fiind una adevarata si este mult mai probabil sa actionezi in modul in care iti dicteaza afirmatia, decat sa iti contrazici creierul. Dezvolti prejudecati. Daca iti spui tie: “EU SUNT PROST” mai mult ca sigur nu te vei stradui prea mult, deoarece nu crezi ca efortul tau va schimba ceva. Iar atunci cand nu reusesti, iti spui: “VEZI, ESTI PROST. In felul acesta iti confirmi credinta nu pentru ca aceasta este una adevarata, ci pentru ca tu ai actionat ca si cum ar fi una adevarata, iar comportamentele tale nu sunt altceva decat dovada acesteia. Conceptul de sine iti afecteaza viata si deciziile pe care trebuie sa le iei zi de zi. De ce spun asta? Intrucat deciziile si actiunile tale sunt strans legate de felul in care te vezi pe tine, de felul in care vezi si aplici aceste trei cuvinte, care determina experientele din viata ta de zi cu zi. Vestea buna este ca ai abilitatea de a schimba aceste afirmatii. Cum? Mai jos gasesti cateva directii in sensul acesta.
In primul rand “Fii Constient”.
Schimbarea imaginii de sine, incepe cu atentia sporita asupra dialogului interior. Folosirea celor 3 cuvinte asociate in EU SUNT; EU POT, sunt parte a experientelor de zi cu zi, de care s-ar putea nici macar sa fii constient ca le folosesti intr-un sens negativ. Simplul efort de a scrie pe o hartie timp de o saptamana poate creste constientizarea. Fii constient de conversatiile de zi cu zi cu ceilalti. Avem tendinta de a ne descrie in conversatii, folosind afirmatii precum: “Eu am facut…Eu nu am facut…”
In al doilea rand “Fii Bun cu tine”
Compasiunea fata de propria persoana, s-a dovedit a fi un important instrument in schimbarea dialogului interior si a felului de a te raporta la propria persoana. Este ceva normal pentru oameni sa foloseasca statementuri negative la adresa propriei persoane, in ideea de a se motiva sa devina mai buni in ceea ce fac. Cu toate acestea, Auto-Critica nu este niciodata la fel de eficienta ca Auto-Compasiunea. Asa ca daca observati ca “EU” este urmat deseori, de o negatie critica, incercati sa reformulati afirmatia, ca si cum i-ati spune-o unui copil de 5 ani sau celui mai bun prieten.
In al treilea rand si ultimul “Fii Intentionat”
Alege sa faci din “EU SUNT” si “EU POT” afirmatii care sunt in interesul tau, chiar si atunci cand ele nu par adevarate, la inceput. Credintele in marea lor parte, sunt simple ganduri pe care le atribuim adevarului nostru, intrucat ne-am gandit la ele, de multe ori si apoi au aparut si dovezile din comportamente ( experiente anterioare )
Ai abilitatea de a-ti creea noi credinte, prin alegerea constienta a afirmatiilor pozitive despre propria persoana, apoi cautarea dovezilor comportamentale in viata de zi cu zi. In loc sa-ti spui “NU SUNT BUN IN CEEA CE PRIVESTE REALTIONAREA CU OAMENII” iti poti spune: “INCEP SA FIU MAI BUN IN CEEA CE PRIVESTE RELATIONAREA CU CEILALTI.” Apoi alege o actiune care sa fie dominata de aceasta afirmatie si de noua credinta, precum cumpararea unei carti care te ajuta sa-ti imbunatatesti abilitatile de relationare sau angajarea unui coacher personal. Constanta si perseverenta in sens pozitiv va intotdeauna rezultate.
Cand te comporti ca si cum ceva este adevarat, incepi sa iei pozitie si sa actionezi transformand acel ceva intr-un adevar al tau.
Nu uita: Ce-ti spui, ajungi sa faci