Mastile noastre

Purtam diferite masti de-a lungul zilei, suntem colegi, tatici, mamici, subalterni, superiori, prieteni, cumparatori, vanzatori.
Poate pentru unii suntem rai, pentru altii suntem buni, unora le stricam ziua printr-un simplu cuvant, altora le facem ziua buna doar printr-un zambet.
Clar este ca nu putem controla tot ce ne-nconjoara. Ar trebui sa fim deplin constienti de acest lucru.Observ noi tipologii de oameni: oamenii care sufera de superioritate si oamenii care sufera de inferioritate.
Oamenii cu complex de superioritate sunt acei oameni care se simt total neincrezatori in interior si au un mare gol si incearca sa acopere acest gol prin aceasta masca de superioritate. Masca de superioritate o afiseaza in fata tuturor
printr-o atitudine dura, cuvinte si expresii taioase, par niste perfectiuni. Aparentele pentru ei sunt totul. Insa, in momentele lor de singuratate, in momentele in care nu mai au in fata cui sa afiseze aceste masti, sunt foarte slabi, se simt cu adevarat vulnerabili.
Oamenii cu complex de inferioritate sunt acei oameni care sunt (si par) tacuti, care intotdeauna stau in coltul lor si evita contactul cu lumea ( banala), sunt total distanti de conversatiile in grup avand un aer de superioritate la nivel verbal. Acei oameni sufera de complexul de inferioritate, insa in interiorul lor ei se cred total superiori si au impresia ca sunt mai buni decat cei din jurul lor. Acesti oameni au rabufniri violente si in momentul in care se dezinhiba, scot la suprafata tot ce au in ei mai toxic. Se poate observa multa frustrare, ura, invidie, dezamagire si negativism.
Poate esti surprins acum sa afli ca acei oameni pe care ii observi tu ca sunt puternici, care par intotdeauna siguri pe ceea ce fac ascund, de fapt, complexul de inferioritate? Aparentele inseala grav! Cum asa? Ne grabim sa evaluam omul dupa ce are la vedere! Graba nu este buna! Ne lasam influentati-manipulati de cuvintele dulci, de gesturile gratuite si tinuta impecabila. Apoi apare drama, regretul. Sa investimin oameni care nu merita nici 5 minunte din timpul nostru! Deci….mare atentie la aparente.Nu exista aparente perfecte, insa exista oameni egoisti si cu multe probleme diverse! Echilibru, psiholog Mihail Jianu.