Imaturitatea emoțională

Imaturitatea emoțională la adult este mult mai larg răspândită decât ai crede. Poți avea adesea vârsta mijlocie, fire albe de păr, dar instabilitate și autocontrol redus al propriilor emoții! Ai fost educat doar să muncești, să faci bani, să asculți de alții și să trăiești sub presiune permanentă.

Însă nimeni nu ți-a explicat importanța dezvoltării unui bun echilibru emoțional! De fapt, abilitatea ta de a te reechilibra rapid, de a-ți crea singur o STARE DE BINE, face diferența din viața ta! Lipsa acestor abilități de bază indică de fapt că încă îți trăiești imaturitatea emoțională.

Imaturitatea emoțională se recunoaște foarte ușor

Ar fi păcat să rămâi în starea specifică adolescenței. Adică să consideri orice alt adult ca fiind o autoritate de care trebuie să asculți neapărat. Sau să crezi că sensul vieții tale este să nu te faci de râs în fața altora, satisfăcându-le orice moft! Apoi, să izbucnești, incontrolabil, în crize de nervi în fața propriilor tăi copii, (pentru că ți s-a umplut paharul) la cele mai mici nemulțumiri!

Uneori, sentimentele de rușine, de inadecvare, de singurătate sau de plictiseală indică faptul că ATENȚIA ta este lăsată să hoinărească la întâmplare. Fără a fi orientată de propriile vise, planuri, sarcini, obiective sau scopuri clare și bine definite! Așa cum fac oamenii maturi și responsabili de propria lor viață! Imaturitatea emoțională te lasă la mâna altora, în voia sorții! Lipsindu-te de PUTEREA TA de autodeterminare, de autonomia personală și de cea profesională atât de necesară! Fapt care ridică nepermis de mult nivelul tău de STRES.

Imaturitatea emoțională se poate corecta oricând!

La orice vârstă, poți începe să înveți. Autocontrolul emoțiilor, sentimentelor și impulsurilor este accesibil oricui. Ca oricare altă abilitate, se poate dobândi, antrena și dezvolta. La orice vârstă, poți începe să înveți. Să antrenezi acea parte a creierului responsabilă cu controlul emoțiilor. Progresele pot fi uneori mai lente, alteori surprinzător de rapide! Dacă din cauze independente de voința ta, ai rămas la imaturitatea emoțională specifică unui adolescent, la vârsta adultă merită să te pui pe treabă! În câteva ore de muncă susținută, poți progresa cât alții în zeci de ani! Și poți recupera rapid timpul pierdut.

Imaturitatea emoțională e un comportament dobândit

Nefiind o boală, imaturitatea emoțională este considerată totuși o tulburare, o disfuncționalitate. Adică un mod de gândire care te dezavantajează mult în viață. Un tipar mental plin de BLOCAJE, credințe false, prejudecăți și idei preconcepute care te limitează. Poți astfel să devii cu ușurință sclavul propriilor tale PERCEPȚII eronate, distorsionate, despre lumea în care trăiești!

Trăind într-un sistem de convingeri NEREALIST, te vei lovi mereu de o realitate dură. De indivizi care funcționează altfel decât AI CREZUT. Care se comportă pragmatic, machiavelic, interesat. Și profită de tine în moduri la care tu NU TE AȘTEPTAI. Problema e mai degrabă la AȘTEPTĂRILE tale nerealiste, și mai puțin la comportamentul, oarecum previzibil, al celor care PROFITĂ de încrederea sau naivitatea ta!

Imaturitatea emoțională este vizibilă în comportamentul tău!

Angajarea ta totală în lupta pentru cauzele ALTORA e un semn prin care imaturitatea emoțională a ta se trădează. Dacă ții cu un partid politic, sau cu o echipă de fotbal, și înjuri agresiv tabăra adversă, sau o ameninți, ai o problemă. Ești incapabil să ÎNȚELEGI, cu maturitate, REGULILE jocului. Ale conviețuirii armonioase și ale COMPETIȚIEI!

Este normal să vrei să câștige partidul, sau echipa de fotbal favorită, dar este INFANTIL să dorești distrugerea echipei adverse doar pentru că nu ești capabil să ÎNȚELEGI regulile jocului democratic! O echipă de fotbal locală are uneori mii de suporteri MATURI, disciplinați, pasionați de CONFRUNTAREA dintre echipe. Dar are și câteva zeci de persoane blocate în imaturitatea emoțională. O așa-zisă galerie gata să spargă capetele suporterilor echipei adverse, pe care o consideră a fi DUȘMAN de moarte! Explic mai jos de ce.

Imaturitatea emoțională la vârsta adultă și simptomele ei
Incapacitatea de a EMPATIZA, de a fi UMAN, de a folosi RAȚIUNEA e specifică furiei neconsumate din adolescență. Un comportament ABUZIV al părinților sau bunicilor cu care ai locuit și violența lor verbală sau fizică te pot ține BLOCAT toată viața în tiparul adolescentin. Îți este TEAMĂ să te exprimi liber, asertiv. Eviți orice CONFRUNTARE sau dezbatere de idei. În schimb, COMPENSEZI folosind spiritul de HAITĂ, specific mamiferelor.

Deși la bază îți este FRICĂ, prezența mai multor persoane agresive, cu agresivitatea îndreptată împotriva ALTORA îți dă CURAJ! Ba chiar dezvoltă o puternică DEPENDENȚĂ a ta de grup. De momentele în care poți, cu ajutorul grupului, să îți învingi temerile. Mergând până la acțiuni care nu-ți fac bine, dar pe care PRESIUNEA grupului te determină să le accepți. Gen abuz de alcool, tutun sau substanțe interzise! Plus VIOLENȚA orientată în special împortiva celor pe care îi percepi a fi la exterior! În tribul, echipa, firma, partidul sau tabăra ADVERSĂ.

Imaturitatea emoțională și vulnerabilitatea la manipulare

Grupurile de persoane imature pot fi cu ușurință manipulate. Ele sunt gata să se sacrifice pentru ALȚII, dacă îi PERCEP pe aceștia ca fiind SALVATORI, PROTECTORI sau LIDERI. Astfel, o persoană mediocră, promovată excesiv la televiziune, va căpăta repede o AURĂ de lider în ochii maselor de oameni imaturi. Iar SENTIMENTUL de TURMĂ, de grup unit, de gașcă, de firmă, de galerie, de partid, va uni grupurile mult mai puternic decât o ideologie, program, sau analiză rațională. Nevoia de APARTENENȚĂ, de PROTECȚIE în fața propriilor frici va fi pe primul plan. Un sentiment MISTIC, protector, de VALIDARE SOCIALĂ va fi PERCEPUT de către persoanele imature. Cu o intensitate asemănătoare și apropiată celor din sectele religioase dogmatice.

Imaturitatea emoțională și eliberarea de ea

Te poți elibera numai după ce devii pe deplin CONȘTIENT de realitate. Când descoperi că GRUPUL, galeria, firma, partidul sau gașca pentru care erai cândva gata să-ți dai viața, nu dă doi bani pe tine! Erai doar un om UTIL să pună umărul și să se sacrifice pentru ALȚII. Incapabil să-și urmeze visele, să-și identifice dorințele sau obiectivele PROPRII.

Vin momente în care ai sentimentul că ești TRĂDAT, înșelat în așteptări. Când vezi adevărata față a celor în care ai crezut cu atâta ardoare. Care îți întorc spatele fără jenă, atunci când ai mai mare nevoie de ei! E MOMENTUL TREZIRII. Abia acum ÎNCEPI să pornești pe drumul spre MATURIZAREA EMOȚIONALĂ.

E momentul să-ți redobândești puterea interioară!

Abilitatea ta de a controla propria ta viață ar putea fi o nouă prioritate! Autonomia personală, dublată de o stimă de sine echilibrată, va ridica mult gradul de ASUMARE a unor RISCURI. Fapt care va transforma DEPENDENȚA ta de alte persoane, de diverse GRUPURI sociale, într-un comportament proactiv. Bazat pe AUTODETERMINARE. Nevoia de acceptare socială va fi înlocuită de nevoia de autorealizare. Iar teama de ce ar putea spune alții despre tine va fi risipită de orientarea ta spre atingerea PROPRIILOR TALE obiective!

Totul e să fii ATENT la momentul în care ai atins nivelul necesar de PREGĂTIRE pentru a crește și a te maturiza emoțional. De regulă, asta se întâmplă în cursul CRIZEI VÂRSTEI MIJLOCII, între 35 și 45 de ani.

Dacă ai citit până aici, ești în plin proces de PREGĂTIRE pentru marea TRANZIȚIE spre AUTONOMIA TA personală. Iar dacă există deschidere și curiozitate, îți pot explica mai multe! Și pot răspunde la întrebările tale, pentru programari:0740569040.