Gesturile umane

Cum poti sa-ti folosesti gesturile ca sa te angajezi si cum iti “citesti” seful si colegii de birou doar uitandu-te la ei. Peste 90% din ceea ce transmitem celor cu care interactionam provine din limbajul nonverbal, asa ca ar fi bine sa acordam o mare atentie si felului in care ne imbracam, mergem, gesticulam sau ne ridicam sprancenele intr-o conversatie, pe langa ceea ce exprimam prin cuvinte.
Fiecare dintre noi s-a intrebat, in diferite situatii, ce sa faca cu mainile, cum sa tina picioarele, cat de mult sa vorbeasca sau sa gesticuleze.
Comportamente care, pe langa mimica, sunt cu adevarat importante si dupa analiza carora un om avizat ne poate intocmi portretul-robot, chiar fara sa ne auda vorbind.
Pe masura ce intelingenta nonverbala devine o stiinta tot mai des luata in calcul de catre oamenii de afaceri, angajatori sau sefi de departamente, este important de stiut care sunt cele mai simple comportamente care ne asigura succesul la munca sau, din contra, care ne tradeaza si ne submineaza autoritatea. Comunicarea nonverbala este omniprezenta de cand a aparut omenirea. Oamenii comunica nonverbal tot timpul, de cand se nasc si pana parasesc planeta Pamant. De altfel toate studiile pe care le-am consultat au indicat acelasi lucru: peste 90% din ceea ce transmitem celor cu care interactionam provine din limbajul nonverbal in timp ce cuvintele acopera restul.  Putem si nu putem. Depinde de felul in care gandim si reactionam. Daca reusim sa ne controlam modul de gandire (sa avem claritate mentala, sa ne urmarim obiectivele, sa fim rezistenti la provocarile vietii prin setare mentala pozitiva) atunci putem sa avem un anumit tip de atitudine (sa-i spunem pozitiva, potrivita) care sa fie in avantajul nostru. Daca, in schimb, ne confruntam cu o stare de confuzie mentala, nu ne stim interesele sau le pierdem din vedere, nu ne pregatim corespunzator pentru o intalnire, o negociere, o vanzare etc. nu cream premisele pentru o atitudine care sa ne conduca acolo unde vrem. Creierul are cateva puncte care se activeaza atunci cand intalnesti o persoana. Totul dureaza cateva milisecunde dupa care transmite verdictul: imi place persoana din fata mea sau nu.
Si da, cred ca putem folosi inteligenta nonverbala in avantajul nostru. Comportamente simple, cum ar fi felul in care dai sau capeti o strangere de mana, felul cum intampini un client nou, viteza cu care vorbesti, felul in care mergi, felul in care stai pe scaun, felul in care ii conduci pe altii, felul in care taci, par nesemnificative, dar chiar daca par banale, pot face diferenta. Comunicarea nonverbala devine din ce in ce mai importanta si nu mai este suficient sa ai un vocabular exceptional, o retorica buna si o logica impecabila, este important si ca gesturile tale sa fie in concordanta cu vorbele.Restul se poate invata la cabinetul psihologului.Echilibru, psiholog Mihail Jianu.