Gandirea eronata!

Spunand lucruri precum “Nu imi este frica de nimic” sau “Oricum nu voiam sa fiu promovat”, nu inseamna neaparat ca sunteti o persoana cu un psihic puternic. Adevarul este ca exista o sansa destul de mare ca astfel de afirmatii sa fie facute de un om care doar afiseaza duritate. Acest lucru, nu face altceva decat sa ii indeplineasca acestuia, nevoile de moment, crescandu-i artificial ego-ul si poate indepartandu-i pe cei care il fac sa se simta incomod. Totusi aceasta strategie, chiar daca pare una benefica, nu este tocmai buna pe termen lung. Cercetatorii arata ca persoanele care adopta o atitudine de nepasare in fata problemelor, pot suferi consecinte serioase pe termen lung. Spre exemplu astfel de persoane ajung la doctor destul de rar, datorita duritatii pe care o afiseaza. In general acestia aleg un medic barbat, atunci cand chiar sunt nevoiti sa apeleze la un consult de specialitate; fac asta intrucat considera ca acestia sunt mult mai competenti decat un medic femeie. Cercetatorii suspecteaza ca astfel de amanari la barbati, in ceea ce priveste vizita la medic, poate fi unul dintre motivele pentru care acestia mor in medie cu 5 ani mai repede decat femeile. Dar nu doar despre barbati este vorba aici, mai ales in zilele noastre, cand femeia de cariera este din ce in ce mai prezenta in viata profesionala. Femeile de cariera sunt in general cele care afiseaza o imagine de om dur si la fel ca si barbatii, se raporteaza la persoana lor ca la o persoana invincibila, care nu are nevoie de sfaturi, prieteni, familie, medic etc.
Iata mai jos un set de 7 semne ca nu esti o persoana atat de puternica precum vrei sa pari.

1. Maschezi nesigurantele
A te comporta dur, implica dezvoltarea unor afirmatii precum: “Sunt cel mai bun(a)” Dar in spatele acelui invelis dur, de obicei sunt destul de multe nesigurante si dubii legate de propria persoana. In loc sa-si piarda energia incercand sa-si acopere slabiciunile umane si normale, oamenii cu adevarat puternici, profita de timpul pe care il au sa devina mai buni. Ei isi constientizeaza deficientele cu care au de-a face si apeleaza la ajutor de specialitate atunci cand simt nevoia, pentru a deveni niste persoane mai bune.

2. Crezi ca esecul nu este o optiune pentru tine.
Faptul ca afirmi asta, nu inseamna ca te scuteste de a avea un esec. Dar te poate impiedica sa incerci sa faci un lucru nou, intrucat tu nu vrei sa ai parte de un posibil esec, eviti lucrurile care te-ar putea pune in fata unui posibil esec. Persoanele vor sa para dure in general afiseaza aptitudini pe care deja le stapanesc foarte bine, in loc sa invete si sa-si dezvolte aptitudini noi. Oamenii cu adevarat puternici, vad esecul ca pe o treapta de trecut, pentru a putea sa-si continue calea spre succes. Ei au incredere in abilitatea lor de a face fata unui esec si sunt pregatiti sa invete din greseli.

3. Valoarea ta ca om, depinde de felul cum te vad ceilalti.
Oamenii care vor sa para duri sunt preocupati de aspectul lor fizic. Imaginea lor de sine depinde de opinia altor oameni despre ei. Oamenii puternici cu adevarat, nu sunt preocupati sa demonstreze nimanui nimic si nu isi iau validarea din bai de multime in care ei sunt in centrul atentei mereu. Sunt dispusi sa ceara ajutorul atunci cand nu il au si se incurajeaza singuri in dorinta lor interioara de a deveni mai puternici si mai buni.

4. Suprimarea Emotiilor
Deseori, singura emotie pe care oamenii care vor sa para puternici, o afiseaza, este furia. Ei isi ascund tristetea, frica si bucuria, de ceilalti pe cat este posibil, crezand ca acestea vor face din ei o persoana vulnerabila. Oamenii puternici cu adevarat sunt dispusi sa admita atunci cand le este teama, nu se ascund si nu se rusineaza atunci cand sunt emotionati si le mai scapa o lacrima din cand in cand. In loc sa-si ignore emotiile, le monitorizeaza. Sunt constienti de felul in care sentimentele lor le influenteaza gandurile si comportamentele.

5. Negarea Durerii
Oamenii slabi au tendinta in general sa se poarte dur, mandri ca pot tolera durerea. Isi trateaza trupurile ca pe niste masinarii sau refuza sa constientizeze o trauma, o rana, o suferinta, vad in aceasta rezistenta o modalitate de a-si pastra onoarea. Pe de alta parte cei puternici cu adevarat nu sunt interesati in tolerarea durerii ca instrument de impresionare a celorlalti. In schimb ei invata din experienta dureroasa si incearca sa transforme suferinta intr-o oportunitate de a deveni mai buni.

6. Credinta ca pot face orice.
Increderea de sine santoasa este de real ajutor, dar purtandu-te dur implica afirmatii grandioase precum: “Nimic nu ma va opri.”Oamenii care vor sa para duri, deseori isi supraestimeaza abilitatile si subestimeaza munca necesara pentru a-si atinge scopurile. Cei puternici cu adevarat sunt pregatiti pentru realitatea unei provocari. Isi constientizeaza potentialele obstacole din calea lor si isi dau seama de cam cat de mare ar fi efortul pe care trebuie sa-l investeasca in demersul lor.

7. Incearca sa-i controleze pe ceilalti.
Oamenii care se comporta ca si cum ar fi duri, au impresia sau incearca sa demonstreze celorlalti ca ei sunt superiori si ca ii pot controla. Vor sa fie perceputi ca niste persoane care sunt in control si deseori incearca sa ii conduca pe ceilalti si fac cereri nu tocmai rezonabile. Oamenii puternici cu adevarat sunt interesati in a se controla pe ei insisi, in loc sa ii controleze pe ceilalti. Sunt interesati de analizarea gandurilor lor, incercand sa-si traiasca emotiile, sa le managerieze, si sa se comporte productiv, in ciuda circumstantelor in care se afla.

Daca te regasesti in astfel de situatii si incerci sa iti pastrezi un exterior fals, in timp ce in interior esti plin de nesigurante si dubii, ai face bine sa nu-ti mai consumi energia si sa realizezi costul pe care il platesti jucand rolul asta. Anxietatea la genul acesta de personae poate atinge cote inimaginabile. Investeste in construirea unui psihic puternic, astfel incat ceea ce simti in interior sa se potriveasca cu ceea se vede si arati la exterior. In timp ce psihicul tau devine mai puternic, dorinta ta de a te purta dur in fata celorlalti scade in intensitate