Frica..

„Pentru a o înțelege, trebuie să înțelegem că frica de eșec apare la fiecare dintre noi. La unii mai des, la alții mai rar. Această frică poate avea sursa în copilărie sau o experiență traumatică. Experiențele trecute pot fi atât de intense, încât deseori ne autosabotăm sau pur și simplu ne blocăm într-un punct în loc să mergem să lucrăm la visul nostru.
Ne este frică de eșec tocmai pentru că nu ni se dă voie să facem greșeli, acestea fiind văzute ca niște lucruri rele. Încă din primii ani din viață nu ni se dă voie să greșim: „Nu face aia pentru că…”, „Nu te duce acolo pentru că…”, „Dacă mai pui mâna acolo o să…” și multe altele care probabil ți s-au repetat și ție. Apoi urmează școala, unde cel care greșește cel mai puțin este pus pe un podium și i se pune o medalie la gât și o coroniță pe cap. Greșelile îți aduc note mici și umilință în fața colegilor.
Astfel, greșeala devine unul dintre cei mai mari dușmani ai tăi. Thomas A. Edison este faimos și pentru o replică pe care a avut-o când inventase becul electric după mai mult de o mie de încercări: „Nu am greșit de o mie de ori, ci pur și simplu am găsit o mie de metode care nu funcționează”. Eșecul este una dintre cele mai eficiente metode de învățare atunci când știi să îl transformi în lecție. Cel care face cele mai multe greșeli, diferite de fiecare dată, are oportunitatea să învețe enorm. Dar dacă faci aceeași greșeală de mai multe ori, a doua oară este o alegere, nu o greșeală.”