Empatia!

 Un termen atat de des folosit in zilele noastre. Oare ce inseamna si ce anume vrea sa spuna metafora: “A te pune in papucii altcuiva”
Empatia este abilitatea de a intelege si impartasi trairile celuilalt, ca si cum ar fi ale tale. Pun accent pe ultima parte a frazei “ca si cum”. Empatia nu merge dincolo de acest, ca si cum: Gandim cum ar fi daca, apoi simtim, apoi actionam si abia la final putem spune ca vorbim de empatie. Aceasta ne permite sa simtim impreuna cu cealalta persoana, dar nu neaparat sa manifestam compasiune.
Compasiunea apare atunci cand discutam de interes empatic. Interesul empatic reprezinta nu doar intelegerea si trairea sentimentelor pe care cineva le manifesta la un moment dat, ci si dorinta de a ajuta acea/acele persoana(e), daca simtim ca ea necesita asta sau ni se cere asta.
Forme de empatie, extrem de importante in acest proces:
– Auto Empatia: Capacitatea noastra de a fi constienti de propriile trairi si emotii. Facilitarea dialogului dintre sentimentele interne. Constientizarea a ceea ce se intampla in interiorul nostru, fara a ne judeca.
– Empatia in Oglinda: Capacitatea de a te pune in locul celuilalt. De a copia intentionat, sau nu, starile altora pentru a ne reflecta pe noi in ele. Acest tip de empatie mai este denumita si empatie emotionala si/sau afectiva.
– Empatia Cognitiva: Capacitatea de a intelege starile celorlalti fara a judeca.
Si nu in ultimul rand:
– Actiune Empatica. Aceasta este capacitatea de a gasi actiuni, in conformitate cu starile si nevoile celorlati. Aceasta ultima forma este foarte importanta intrucat trebuie inteles ca actionam pentru noi insine in contextul starilor si nevoilor celorlalti.
In concluzie: Empatia este capacitatea de a te imagina pe tine ca si cum ai fi celalalt si nu de a te imagina pe tine in celalalt. Empatizezi pentru a te simti pe tine in primul rand si in al doilea rand pentru a-l simti pe celalalt. Empatia ca orice alt proces psihic se construieste, ea nu este o stare. O persoană are nevoie in primul rand de un anumit grad de empatie, înainte de a putea să fie capabil să simtă compasiune. Multi inteleg Empatia prin identificarea cu celalalt prin traire, insa este vorba despre o interpretare a Eului altora, prin prisma propriului Eu. De a te detașa de celalalt, de a nu ne identifica cu celalalt, pentru a evita amestecul emoției noastre cu a celuilalt sau a problemei noastre cu problema celuilalt și pentru a fi astfel și mai capabili de a-l ghici, de a-l înțelege și de a-l ajuta pe celălalt.