Copilul este copil, in orice zi, in orice moment.

Copilaria este serviciul pe care el il are, iar in fisa postului exista doar joaca. Asadar, dragi parinti, uneori aceasta presupune si murdarie. Si ce facem in aceasta situatie ? Ii interzicem copilului sa se murdareasca, implicit sa se joace in voie.
Fara sa va dati seama, intr-un fel va folositi controlul pe care il aveti asupra lor.
Am auzit de curand expresia: “nu te poti duce la leagane, esti imbracata de oras”
– Ma aflam la o terasa unde exista si un spatiu amenajat pentru cei mici.
Evident, o mamica, ca fiica in varsta de aproximativ 4 ani, avea nevoie sa isi satisfaca dorinta de a se juca, fiindca tu ai tarat-o la o terasa cu sau fara voia ei, cu o multime de adulti, imbracata altfel decat pentru joaca. Cumva acele haine “de terasa” nu se pot spala in aceeasi masura ca si cele “de joaca”? Iar cand am intrebat o pe mamica autoritara daca s-a gandit ca poate cea mica nu avea chef sa fie in acel loc imbracata frumos ci intr-un parc imbracata in acel fel in care trebuie sa fie pentru a se putea juca, mi-a raspuns mandra “ca de acum invata ca trebuie sa fie responsabila”. Waw! Asa realizez si eu cum isi schilodesc emotional parintii copii. Poate sunt pretentios sau imi doresc mult sa i oferi copilului un grad crescut de inteligenta emotionala?! Si eu ma intreb cu grija, oare in asta consta responsabilitatea unui copil in varsta de aproximativ 4 anisori ?
Am convingerea ca sunt lucruri si tipuri de activitati pe care le poti face cel mai bine doar la momentul potrivit.  Cand cei mici vor avea puterea sa isi asume o joaca “murdara” in noroi, o sa fie cu siguranta prea tarziu sa o mai poata face cu aceeasi nevoie si cu aceeasi placere si satisfactie. Parinti hipergrijulii, nici nu scapati copilul de vreo boala daca ii ingraditi libertatea la joaca si nici nu scapati de spalatul hainelor daca sunt mai putin murdare. Cu drag, sper sa luati in calcul varianta de a-i lasa macar intr-o zi sa se joace si sa se murdareasa asa cum vor, apoi sa priviti ferecirea, satisfactia si implinirea din ochii lor. Oferiti-le multa incredere, mai multa libertate si ocazia de a creste fara teama!           P.s Nu conteaza “gura lumii“! Echilibru, psiholog Mihail Jianu.