Cat de intima este decizia de a avea un copil ?

 Cat de intima este decizia de a avea un copil ?Foarte intima ! Si trebuie sa ramana in intimitatea cuplului. De cate ori nu ati auzit : “Si, un copil, cand ?”
“Acum gata, ati facut nunta, trebuie sa faceti un copil.”
“Sunteti casatariti de cativa ani, copilul ce mai asteapta ?”
“Ce mai asteptati ? Aveti o varsta.”
Ei bine, nici nu trebuie sa facem copii dupa nunta, nici nu trebuie sa treaca o perioada exacta, bine determinata de societate, nici nu cred ca exista o varsta legala; normala sau anormala, si nici nu este problema altcuiva cand vrem sa facem un copil, sau doi, trei sapte…
Iar oricum, dupa ce ai deja un copil, aceasta intrebare persista in ideea conceperii celui de-al doilea… Si asa mai departe. Unde va spun din nou, nu este treaba voastra ! Ei decid, iar restul lumii nu poate decat sa se bucure la aflarea vestii. Inainte sa puneti o astfel de intrebare faceti un mic exercitiu de imaginatie, in care acel cuplu se confrunta cu probleme de sanatate, si nu pot avea inca sau deloc un copil. Si in acest exercitiu, ia pune-te pe tine, om intruziv care pui intrebari ce nu iti apartin.  Tu ai deja o trauma, suferi, ca poate iti doresti un prunc, dar nu il poti avea. Si vin la tine pe rand cu aceasta intrebare. Ce simti ? Poti sa iti dai seama cat de greu primeste o persoana astfel de intreberi obsesive ?
Cat de bine stim sa ne punem in papucii altei persoane, inainte sa adresam aceasta intrebare pe care deja nu pot sa o mai aud ?  Decizia de a avea sau nu un copil, este strict o optiune persoanala, o decizie intre un el si o ea. Si ar fi bine sa ramana asa, fara fetele surpinse si parerile altor persoane care considera atfel decat cei doi. Fiindca un moment potrivit pentru a avea un copil, este exact atunci cand decid chiar parintii acestuia. Echilibru, psiholog Mihail Jianu.