A fi transparent!

Lumea a ajuns în postura în care măștile sunt cele mai purtate accesorii, iar actoria cea mai practicată meserie. Suntem în ipostaza în care fiecare om e un producător de măști, iar cele catalogate ca fiind reușite sunt acelea care trec neobservate. Le purtăm zilnic. Le schimbăm în funcție de cei ce stau în jurul nostru, purtându-și desigur, la rândul lor, măștile. Pământul a ajuns cea mai mare scenă în Teatrul Univers și nu știu câte ființe de prin galaxii asistă la spectacol, însă sunt absolut convinsa că Dumnezeu plânge. Măștile produc drame.

A fi transparent înseamnă în primul rând să descoperi cine ești tu dincolo de orice mască. Spun asta pentru că unii dintre noi ne-am obișnuit atât de mult să purtăm accesoriile în cauză încât am început să credem că aceștia suntem în esență. Cine sunt eu când nu e nimeni prin preajmă? Mă analizez. Văd cine sunt. Sincer, îmi e rușine însă nimeni nu a spus că transparența nu necesită și o doză de curaj. Lașii poartă măști.

A fi transparent înseamnă să fiu același om, indiferent cine mă însoțește pe stradă. Sunt transparent doar atunci când am exact aceeași atitudine și când merg pe jos cu colegul meu care are parte de o soartă ce l-a împrietenit cu sărăcia dar care, pe de altă parte, e un băiat bun, dar și atunci când prietenul meu cel mai bun mă duce pentru prima dată cu mașina lui cea nouă prin oraș. Trebuie să vorbesc la fel cu amândoi. Trebuie să îi privesc la fel pe amândoi dar și mai important trebuie să fiu atât de transparent încât cei doi să se comporte exact la fel cu mine. Vreau să mă privească amândoi la fel. Atunci voi ști că sunt transparent.

Transparența ar trebui să fie stil de viață și nu moment de inconștiență. Alegem noi uneori, când ni se pare că povara măștii pe care o purtăm ne încovoiază deja de prea multă vreme, să ne confesăm și să devenim transparenți pentru cineva. Unii refuză să facă și asta, considerându-se puternici. Aceștia sunt oamenii care la jocul ”Adevăr sau Provocare” aleg întotdeauna provocarea pentru că e mai ușor să te faci slugă decât să rostești cuvinte sincere.

Transparența înseamnă să fii tu și nimic din lumea aceasta să nu poată schimba acest lucru. Să fii tu și atât. E trist că unii reușesc să trăiască ani și ani de-a lungul purtând doar măști. Oare ce reacție vom avea când vom vedea cine suntem de fapt?Vreau doar să fim sinceri cu noi și cu toți. Când vom realiza asta vom ști cine suntem. Atat!